Откриха нова софтуерна лаборатория в ТУ

Тихомира Михайлова - вторник, 06-12-2016 - 12:45

Нова софтуерна лаборатория бе открита в Техническия университет в София. Компютърният кабинет се намира във Френския факултет, където бъдещите инженери учат различните предмети на френски език. Оборудването е дарение от френска ИТ компания, която има клон у нас, а стойността на техниката в него е за близо 30 000 лева. В нея ще се обучават студенти по информатика, софтуерно инженерство, разработчици на програми и поддържане на база данни. Има идея лабораторията да се отвори и за курсове за хора с други инженерни специалности, които да надграждат своите знания, обясни деканът на Френския факултет проф. инж. Кирил Ангелов.

Само преди година пък в ТУ е открита и друга модерна лаборатория с 3D принтер. За прерязването на лентата на новия кабинет дойдоха френският посланик Ерик Льобедел, както и зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

И двамата изтъкнаха, че това е добър пример за връзката между бизнеса и образованието. Петров пък заяви, че България има все по-добре подготвени специалисти, което ще позволи на младите хора да работят във вискотехнологични компании у нас. Ректорът на ТУ проф. Героги Михов пък се похвали, че ВУЗ-ът е на първо място в шест професионални направления от общо осем , според рейтингите на образователното министерство. 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.