Здравната каса
Монитор
Проект

Замислят НЗОК да плаща и на клиники с доктори на хонорар

Монитор - неделя, 11-06-2017 - 14:31

Здравната каса да сключва договори с болници и да им плаща дори, ако в тях няма лекар от дадена специалност на щат, а работи само на хонорар или на половин щат. Това може да стане с промяна в стандартите за определената специалност, които заковават колко точно медици от конкретната специалност трябва да има, става ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на касата.

Да се предприеме такава стъпка са искания на лечебни заведения за сключване на допълнителни договори с НЗОК за лекари на половин щат. Това се налага заради изискванията на медицинските стандарти на фона на недостатъчния медицински персонал по места.

Тези изключения се превръщат в правило, т.е. непрекъснато излиза някаква специалност, някаква пътека, някаква болница. Ако се върне лентата назад, ще се окаже, че се е натрупала критична маса от изключения, които биха били основание да се преразгледат условията по принцип на лечебните заведения за разрешаване на дадена дейност. Ние бламираме тези стандарти, тези изисквания с изключения, е казал по време на заседанието представителят на КТ „Подкрепа“ в Надзорния съвет Теодор Василев.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.