Международният институт за стратегически изследвания:

Китай продължава да се въоръжава по-бързо от другите страни

Агенция Монитор - вторник, 14-02-2017 - 19:07

Китай продължава да се въоръжава по-бързо от другите страни, се посочва в доклад на Международния институт за стратегически изследвания, публикуван днес и цитиран от Франс прес.

В него се казва, че в някои военни области въоръжаването става толкова бързо, че Китай се ориентира почти към изравняване със Запада.

"Военнотехнологичното превъзходство на Запада, което бе възприемано за даденост, е все по-оспорвано", каза Джон Чипман, директор на института, при представянето днес в Лондон на доклада.

Откакто Азия изпревари Европа през 2012 г. във въоръжаването, разходите, отделяни за отбраната продължават да растат с 5 до 6 процента на година. За сравнение те намаляха в световен план с 0,4 процента през 2016 г. основно заради редуциране на разходите в Близкия изток, засегнат от спада в цените на петрола.

Бюджетът на Китай за отбрана бе 145 милиарда долара през 2016 г. Това е все още далеч след САЩ (604,5 милиарда долара), но много преди Русия (58, 9 милиарда долара), Саудитска Арабия (56,9 милиарда долара), Великобритания (52,2 милиарда долара) или Франция (47,2 милиарда долара).

"В определени области, по-специално военновъздушните сили, Китай изглежда се ориентира към пълно равенство със Запада", казва Джон Чипман. Пекин инвестира значително и в кораби и подводници.

Днес Китай има собствени "мрежи" за разработване и конструиране на оръжейна техника. Китай започна също да продава оръжия в чужбина, припомни Чипман. Дълго време Пекин разтичаше на възпроизвеждане на програмите за въоръжаване на бившия СССР или на Русия.

За страните от Източна и Северна Европа Русия остава обаче "основен източник на безпокойство", се казва в доклада. Констатира се, че Москва продължава да обновява оръжейните си системи.

"Продължаването на тези усилия ще зависи от способността на Русия да финансира програмите за изследване и разработване на оръжия, които струват скъпо", се казва в документа. В него се отбелязва, че се очакват нови бюджетни съкращения в Русия в следващите години.

Руският бюджет за отбрана намаля в сравнение с 2015 г. от 66,1 милиарда долара на 58,9 милиарда долара през 2016 заради спада в цените на енергийните източници и заради санкциите, наложени на Москва.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.