До края на годината всеки катаджия ще е оборудван с таблет.
Монитор
КАТ-София: Агресията на пътя се дължи на дрогата

Катаджии ще рисуват катастрофи на таблети

Боян Димитров - сряда, 16-03-2016 - 14:21

Катаджии ще съставят протоколите от катастрофите директно на таблетите си. Това ще се прави, за да не се допускат грешки при описването на инцидентите. Практиката в момента е екипът, който е дошъл пръст на мястото на произшествието да пише и рисува на ръка обстоятелствата около ПТП-то.
„След това тези документи се предоставят на колегите в централата и те съставят акта по това, което успеят да разчетат. Така понякога се случва виновния да не бъде наказан“, призна комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“. По думите му, това ще облекчи значително работата на КАТ, когато се касае за катастрофи. Освен това до края на годината е предвидено всички пътни полицаи да са оборудвани с таблети, а не както е сега – само една смяна. Благодарение на устройствата катаджиите ще имат достъп до досието на всеки шофьор, когато го спрат и въведат данните от книжката му.
„Там ще се изписва колко нарушения има и колко неплатени акта“, поясни Рановски. При наличието на неплатени или невръчени актове, полицаите ще принтират документите и ще ги връчват директно на водача. Така ще се повиши и събираемостта на глобите.
Мерките са част от инициативата на МВР да понижи инцидентите на пътя, които зачестиха в последния месец. Според шефа на КАТ-София Тенчо Тенев агресията се дължи отчасти и на употребата на наркотици. Според данни на столичните пътни полицаи все по-често се залавят шофьори, които са седнали зад волана след като са взели някаква дрога.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.