Изделията са от хартия със семена.

Мартенички за засяване изработват в Русе

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - сряда, 21-02-2018 - 16:27

Работилница за мартенички за засяване в градината или в саксия отваря в Екомузея с аквариум в Русе. Съгласно народната традиция червено-бялото изделие се сваля от дрехата и се закача на дърво или храст, щом видим първия щъркел или цъфнала овошка, но русенските мартенички ще имат ново предназначение. Поставени в земята, от тях може да израснат красиви далии, тагетес или циния.

Основният материал, от който ще се правят, е ръчно изработена хартия с полепнали по нея семена на цветя. Желаещите да посетят работилницата ще могат да си изрежат мамут, корморан, бухал, пеликан или пък фигурка по желание.

Работилницата ще е отворена на 24 и 25 февруари, а мотото тази година ще е „Посади си мартеница“. Посетителите ще заплащат само входната такса за музея, която е 1 лев за ученици и студенти, за индивидуални посетители – 4 лева, а за организирани групи над 5 души – по 3 лева на човек.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.