Ивайло Московски
Монитор

Правителството подновява концесията за Летище София през ноември

Агенция Монитор - сряда, 13-09-2017 - 20:05

Управляващите планират да рестартират тръжната процедура по концесията на Летище София през ноември. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски по време на отбелязването на 80-годишнината от създаването на столичната аерогара.

Процедурата бе спряна от служебния кабинет в началото на месец април т.г., но Московски е категоричен, че летището трябва да се управлява от професионален оператор. „В момента се водят преговори с три финансови институции, които оказват съдействие за анализите по процедурата за концесиониране“, допълни министърът.

Припомняме, че транспортното министерство провежда разговори със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. „Остава още да се актуализират анализите за 2015-2016 г., след което ще обявим процедурата за концесия“, коментира още той.

Във финансовите параметри на търга ще има промяна, защото авансовото плащане по концесията ще бъде обвързано с държавата помощ в размер на 224 млн. лв., която беше разрешена от Европейската комисия за погасяване на дълговете на БДЖ. Според транспортният министър политиците не бива да спекулират с бъдещата концесия, защото собствеността на най-голямото ни летище ще остане в ръцете на държавата.

Московски прогнозира, че бъдещото на Летище София е превръщането му в интермодален транспортен център на столицата. По думите му до няколко години може да бъде изградена жп връзка на аерогарата с гара Подуяне. Бъдещата отсечка, която тепърва трябва да бъде проектирана, е с дължина 2 км., но ресорният министър призна, че още не е ясно дали тя ще се осъществи.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.