МОНИТОР

Държавни ценни книжа ще се търгуват на фондовата борса от октомври

Агенция Монитор - понеделник, 17-07-2017 - 17:04

Държавни ценни книжа (ДЦК) ще се търгуват на Българската фондова борса (БФБ) от октомври, като борсата вече е получила одобрение от Комисията за финансов надзор (КФН), съобщиха от БФБ.

От борсата уточняват, че това е важна стъпка от съвместните усилия на фондовата борса, централния депозитар, министерство на финансите и Българска народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ.

„Убедени сме, че с добавянето на ДЦК ще обогатим палитрата от финансови инструменти, които се търгуват на Борсата и ще я направим още по-атрактивна за инвеститорите. Този приоритет си поставихме в Стратегията за развитие на капиталовия пазар и ние работим активно това да стане факт съвсем скоро“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София.

Очаква се до 30 септември да има изградена функционираща връзка между БФБ-София и БНБ, и търговията с ДЦК да започне да се извършва и на регулиран пазар.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.