Украйна

Киев въведе транспортна блокада за Донбас

Агенция Монитор - сряда, 15-03-2017 - 14:53

Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНСО) реши да преустанови временно всички транспортни връзки с териториите в Донбас, неподконтролни на Киев. Това съобщи днес на заседание в президентската администрация шефът на Съвета Олександър Турчинов. "С оглед заграбването на украински предприятия и изострянето на ситуацията със сигурността в зоната на антитерористичната операция СНСО реши временно да спре движението на товари през линията на сблъсъка", каза той.

По думите на Турчинов забраната ще остане в сила, "докато бъдат изпълнени точки 1 и 2 (спиране на огъня и изтегляне на въоръженията, бел. ТАСС)от Комплексните мерки за изпълнение на Минските договорености от 12 февруари 2015 г., както и докато не бъдат върнати под украинска юрисдикция заграбените предприятия".

Задачата да бъде незабавно спрян превозът на товари по жп линиите и автомагистралите през разграничителната линия между силите на Киев и на сепаратистите е възложена на украинското вътрешно министерство, полицията, службата за сигурност и националната гвардия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.