Дават 8 млн. лева за свлачища в Сарафово и Царево

Елена Анастасова - четвъртък, 28-09-2017 - 13:49

Две проблемни зони със свлачищни процеси в Бургаска област ще получат 8 милиона лева допълнително финансиране за укрепителни дейности. Средствата от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са осигурени целево за спиране на свлачищата в бургаския квартал Сарафово и по северния бряг на град Царево. 
„Дейностите по превенция и укрепване на свлачищата са наш приоритет. Това е грижа за хората, защита на морските брегове и инфраструктурата. Това е и мярка срещу неблагоприятните въздействия, настъпващи от изменението на климата.“ - коментира народният представител от ГЕРБ Бургас Ивелина Василева. „Допълнителни средства ще бъдат осигурени и по линия на европейските фондове. Именно за тези цели в оперативна програма „Околна среда“ ние заложихме нова приоритетна ос „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ с бюджет от 153 млн. лева.“- добави тя.
Реализирането на укрепителните дейности е част от работата по Националната програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията по Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г. 
Около 2 км е общата дължина на укрепителните, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения, които ще бъдат изградени. Спирането на свлачищните процеси по морския бряг е важно условие, за да се предотврати намаляването на територия на двете морски общини вследствие на абразионни процеси.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.