Незрящият Денис от документалния филм „Окото на минотавъра“ мечтае да стане скулптор.

Бургас става филмова столица на Черноморието

Агенция Монитор - понеделник, 17-07-2017 - 19:06

За втора поредна година Бургас ще е домакин на Международния кинофестивал за филми от Черноморския регион. В програмата от 22 до 29 юли са включени над 30 заглавия. Ще бъдат показани творби, носители на международни отличия, сред които „Гнездото на гургулицата“ на Тарас Ткаченко (Украйна), „Кайсиеви градини“ на Пурия Хейдари Урех (Армения), „Блокът на младоженците“ на Илкер Савашкурт (Турция), „Христо“ на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов (България) и т.н. В документалната селекция правят впечатление „От моя гледна точка“ на режисьора Павел Кузуйок, роден в Молдова, но работещ главно във Виена, „Първият меридиан на виното“ на грузинката Нана Джорджадзе, българските „Окото на минотавъра“ на Борислав Колев, „Пустиняци“ на Цветан Драгнев и „Пощальонът“ на Тонислав Христов, „Абсент“ на Матю Мишори (Румъния), а сред късометражните са „Лимбо“ на Константина Кодзамани (Гърция), „Три стъпала“ на Сосо Блиадзе (Грузия) и много други. Някои от режисьорите лично ще представят своите филми в Бургас.

Сред събитията, съпътстващи фестивала, ще е представянето на книгата на чешитите Джони Пенков и Джеки Стоев „А дано, дано, дано…”, което ще се случи на остров Св. Анастасия. Ще има и изложба на автентични филмови плакати.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.