Кампанията е по повод Световния ден на контрацепцията
Монитор
В Университетската болница в Пловдив

Започват безплатни консултации по сексуално здраве

Силвия Николова - сряда, 20-09-2017 - 16:41

Безплатни консултации по сексуално и репродуктивно здраве ще се провеждат на 25 и 26 септември. Те ще се осъществяват от специалисти на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив, съобщи началникът на клиниката доц. д-р Екатерина Учикова.

Прегледите ще бъдат от 9.30 до 12.30 ч. на 3 етаж в Хирургичния блок на болницата, който е на бул. „Пещерско шосе“ №66.

Всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве, относно съвременните методи за контрацепция и отговори на въпроси, свързани със сексуалността, сексуалните взаимоотношения и репродуктивното здраве, обясни доц. Учикова.

Кампанията на болницата е по повод Световният ден на контрацепцията, който се отбелязва на 26-и. Целта й е да насърчи младите хора да говорят за секс и за възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово-преносими инфекции.

Ако са решили да правят секс, трябва да бъдат подготвени за това, да знаят откъде могат да намерят информация, да търсят помощта на специалист или близък до тях човек, на когото могат да се доверят, съветват специалистите.

България е сред държавите в Европейския съюз с най-голям отрицателен естествен прираст на населението. По данни на Националния статистически институт естественият прираст е -6.1% , което отговаря на -44 167 души при раждаемост от 66 370 човека и смъртност на 110 117 души.

Само за пет години броят на жените във възрастовата група 15 – 25 години е намалял със 196 210. Това от своя страна ще доведе до драстичен спад в раждаемостта през следващите 10 години, което прави отговорността на акушер-гинеколозите като специалисти по съхраняването на женското здраве още по-голяма, обясниха от болницата.

Данни на НСИ показват още, че едва 20% от бременностите в страната са планирани, за разлика от държавите в ЕС, където този процент е 60-70. В продължение на три десетилетия абортите като абсолютен брой превишаваха броя на ражданията.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.