Изтекъл договор стопира разчистването на останките

25 години руини на младежки дом събират наркомани

Христо ХРИСТОВ - вторник, 17-04-2018 - 08:30

От помещенията са изваждани и трупове

В свърталище на наркомани от близо четвърт век са се превърнали руините на някогашния младежки дом, който е в непосредствена близост до езерото Загорка в Стара Загора.

„Всичко там е потънало в разруха, непрекъснато има разхвърляни спринцовки и тоалетни принадлежности, вечер е почти невъзможно да минеш, без да се сблъскаш с дрогирани, имало е случаи някои да се нахвърлят на самотните разхождащи се…“, разказва живееща в близките блокове.

Хора от квартала припомнят, че на няколко пъти в помещенията на някогашната първа младежка дискотека са изваждани трупове. Уж се вземали някакви мерки, дори по едно време поставили и метални платна като преграда за рухналите стени и покриви, но всичко било от ден до пладне.

Младежкият дом е бил построен през 70-те години на миналия ХХ в. Средствата дошли от проспериращото тогава ДЗУ. Предали го на някогашния градски комитет на ДКМС за стопанисване и дори някогашният първи на тоталитарната младежка организация Иван Абаджиев прерязал лентата, имало назначен персонал.

Веднага след закриването на Комсомола разрухата се настанила вътре. За известно време го ползвали членовете на първия рокерски клуб „Родео“, но един по един любителите на двуколесните машини се разпилели по света и катинарите увиснали на входната врата.

Само

на метри от развалините

са съоръженията за провеждането на европейски и световни състезание по корабомоделизъм, които са в почти окаяно състояние.

Вече няколко общински администрации се заканват да изринат останките, но така и до никъде не се стига в намеренията.

От миналата година вече имало издадена специална заповед на кмета Живко Тодоров за разчистването на терена, но изтекъл договорът с фирмата, която извършва тази дейност, и сега предстояло да се обяви нова обществена процедура, което ще отнеме поне 2-3 месеца, коментира началникът на отдел „Контрол по строителството“ инж. Ангел Стоманярски.

Оправданията са, че имало

неизяснени въпроси със собствеността на терена.

Преди години се разшумя историята около изоставена сграда в Силистра, която беше превърната в свърталище на наркомани и клошари. Тя придоби печална слава, след като само за 3 дни в нея бяха намерени 3 трупа. Зловещите находки разбуниха духовете в града. Оказа се, че сградата е собственост на силистренската МБАЛ. Преди години в нея се е помещавало старото детско отделение на болницата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.