Родителите на Радослав са подали жалба на 30 септември и случаят се проверява
Авторът и личен архив
Слагат камери в забавачките в центъра на Пловдив

2-годишно: Страшната леля в яслата ме бие и скубе

Ели Крумова - вторник, 04-10-2016 - 12:49

Родителите на два пъти през септември виждали червенини по момченцето си

„Ако се установи действително насилие върху дете, ще изискам цялата тежест на закона да се стовари върху този човек. Без значение кой е. Който е виновен. Не може да си позволим лукса по този начин да плашим родителите”. Така коментира кметът на район „Централен” в Пловдив Георги Стаменов случая с 2-годишния Радослав. Родителите на момченцето обявиха, че детето им е било бито и скубано от служител в Детска ясла „Детска ясла на мечтите”, защото било непослушно. То им разказало, че "страшната леля" го бие и скубе.

Малкият Радослав е в трета група в детската ясла, в която общо има 68 деца. Оплаквания от родителите им до момента не е имало. Набедената, че е удряла и скубала момченцето, жена е медицинска сестра и тя била любимата преподавателка на мъниците, каза още рай кметът. „Направили сме проверки. Разговаряли сме с персонала на цялата детска ясла поединично. Има изискани и писмени обяснения от всички служители. Към момент проблеми в тази детска ясла не е имало никога. Директорката е на поста от 12 години. Оплаквания срещу нея не е имало никога по никакъв повод”, обясни Стаменов.

Директорката Румяна Петрова отрича някой от персонала да е посегнал на дете

Случаят с Радослав започнал още на 16 септември, когато родителите забелязали зачервяване на крачето на детето си. Малкият им казал, че една от лелите го е ударила. Те уведомили директорката на яслата Румяна Петрова и тя сменила педагозите, които отговарят специално за това дете с идеята ако някой от служителите си е позволил да удари, с друг човек от персонала, няма да има такъв проблем.

Но на 30 септември по думите на родителите следва вторият случай. Един час, след като те си взели Радослав от яслата, видели, че по бузката му има следи от плесница, като този път била обвинена друга медсестра. „Беше редно, ако има следи от насилие по детето, задължително да отидат при своето джипи или да се обърнат към лекар в Съдебна медицина, за да бъде освидетелствано детето и по каналния ред да се търси отговорност, ако има длъжностно лице, което е посмяло да посегне на дете. Но това не е било направено. Няма освидетелстване от лекар, което лично мен ме притеснява. Аз като родител, при проблем, си водя детето на лекар”, каза Георги Стаменов.

Самата директорка Румяна Петрова също потвърди, че сигнали от родители за насилие върху деца в поверената й ясла, не е имало никога. По думите й в понеделник и вторник малкия Радослав, който бил тихо и кротко дете и не е създавал проблеми в отглеждането си, не е бил заведен в яслата.

Детска ясла № 10 се намира в идеалния център на Пловдив и до момента няма жалби на родители

„Ако има такъв проблем, най-малкото другите деца ще разкажат за него. Ако някой си е позволил да удари, то той ще посегне и на друго дете, а това е първа и единствена жалба”, подчерта Георги Стаменов, който също има малко дете и лично се интересува нивото на грижите в яслите и забавачниците в района да бъде на ниво.

Районната администрация е в процес на изграждане на камери в три от четирите детски ясли в „Централен”. Етапът е проектиране на видеонаблюдение, като идеята е най-късно през следващата бюджетна година камерите да са монтирани. Родителите също ще имат достъп, чрез парола, като ще могат онлайн да наблюдават децата си по време на престоя в яслите.

 

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.