Изпитваните ще бъдат затваряни в изолатори

Пишат отделен закон за шофьорските книжки

ВАСИЛ НАНЧЕВ - сряда, 13-04-2016 - 11:39

Ще се пише отделен закон, част от който ще касае и процедурите за шофьорските изпити. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски след заседанието на МС.

Бъдещият нормативен акт ще се отнася  квалификацията на водачите на различните видове транспортни средства, уточни той.  Идеята е в отговор на корупционния скандал в автомобилната агенция.

Московски каза, че имало опити да се извадят част от дейностите от ИА „Автомобилна администрация“ и те да бъдат прехвърлени към друго дружество. „В крайна сметка подготвя се разделянето на Закона за пътищата на 3 отделни. Единият ще бъде изцяло обособен изцяло за обучението и квалификацията. Вторият ще е за типизация на преводните средства и автосервизите. Третият ще си бъде само за движение по пътищата. Към министерството създаваме транспортен квалификационен център, където ще бъдат изнесен всички изпити, касаещи удостоверения и документи за правомощия за транспортни средства. Не само за водачи на МПС и за кораби и други.

Предвиждаме всеки един изпитван ще влиза отделно, шумоизолирано помещение и няма да има субективен фактор. Изпитите ще се провеждат изцяло по електронен път. Обсъдихме да има възможност всички изпити д се могат да се гледат и през интернет.

Досега са уволнени 25 души от ИА „Автомобилна администрация“. Целият персонал е над 1200 души, уточни още министърът.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.