Недостигът на работна ръка е една от основните пречки пред БГ предприятията.
МОНИТОР

Родните мениджъри оптимисти за бъдещето на бизнеса си

Агенция Монитор - вторник, 30-05-2017 - 13:50

Родните мениджъри са оптимисти за бъдещето на бизнеса си през следващите месеци. Това е така, тъй като през май общият показател на бизнес климата нараства с 3,2 пункта в сравнение с април, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Несигурната икономическа среда обаче продължава да е основната пречка за дейността на предприятията. На второ място е недостигът на работна сила, чието негативно въздействие се засилва през последния месец.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се повишава с 1,3 пункта спрямо предходния месец. Настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани, показват още данните на НСИ. Мениджърите очакват и запазване на сегашното равнище на продажните цени в промишлеността през идните три месеца.

През май съставният показател „бизнес климат в строителството” се покачва с 2,9 пункта. Въпреки това последната анкета на НСИ отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

Относно търговията на дребно и услугите показателите нарастват съответно с 5,6 и 4,7 пункта. Те гледат позитивно на обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, но конкуренцията в бранша недостатъчното търсене им пречат за развитието.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.