СНИМКА: Георги Попгеоргиев, БДЗП

Уловиха един от най-тайнствените бозайници у нас

Агенция Монитор - вторник, 13-06-2017 - 13:52

За пръв път от 40 години насам в района на Сакар при проучвания експерти са уловили един от най-тайнствените и редки бозайници у нас - мишевидният сънливец. Това информира Българското дружество за защита на птиците. Бозайникът е възрастен женски представител на вида.
Първото наблюдение на мишевидни сънливци у нас е край Бургас през 1978 г., уточняват от дружеството.
Напоследък учените са намирали кости от този рядък бозайник в погадки на сови /забулена сова и бухал/ в различни райони у нас, но досега е оставало загадка къде и в какви местообитания живее този вид в България.

Сънливецът е уловен на дъб на височина от почти 2 метра и след измерването и заснемането му е пуснат на същото място, съобщават още от дружеството,.

Мишевидният сънливец се среща само в Югоизточна България, Източна Тракия /Турция/ и по крайбрежието на Западна Мала Азия, допълват екозащитниците, цитирани от „Дарик“. Видът е включен в Червената книга на България и в Световния червен списък на Международния съюз за защита на природата в категорията "Уязвим" .

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.