СНИМКА: Янтра Днес

Вадят костите на мъртъвци да пестят място в гробищата

Иван Първанов - неделя, 06-08-2017 - 14:44

Костите от гробовете, които не са платени за вечни времена и са на повече от осем години, ще бъдат извадени. Причината е недостигът на гробни места в търновските гробища.

От общинската фирма обаче предварително ще уведомят близките на покойниците, чийто тленни останки предстои да бъдат извадени. Ако те платят сумата от 50 лв. то гробът на техният близък или роднина автоматично става платен за вечни времена и няма да бъде пипан. В противен случй обаче костите ще бъдат извадени и той ще се изполдва за друг покойник. Извадените кости ще бъдат съхранявани в стая костохранилищница, в специални кутийки с написани на тях имената на покойника. Така ако някой от неговите близки макар и позакънял, реши да ги препогребе, той ще може да го направи. Според управителя на общинската фирма „Обредни дейности”, Методи Петров причината да се стигне до това решение е недостигът на гробни места в старата столица. Според него дори не би трябвало да има такова понятие като откупуване на гроба за вечни времена, а различен срок – по-голям или по-малък, спред желанието на близките на покойника, след което гробът отново да може да се използва.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.