Снимка: University of Massachusetts Amherst

Устройство за смартфон открива бактерии в храната

Агенция Монитор - събота, 27-01-2018 - 14:28

Безопасни ли са за консумация плодовете и зеленчуците? Скоро, евтино устройство, свързващо се със смартфон, може да предупреждава потребителите за вредните бактерии в храна. Технологията в момента се разработва от университета Амхърст в Масачузетс.

Учените са проектирали чип, който включва молекула, известна като 3-меркаптофенилборна киселина (3-MBPA), която привлича и се свързва с бактерии.

Чипът се потапя в проба от сок или храна на пюре и след това се изплаква с течност с високо рН, което отмива захарите, мазнините и протеините, които се съдържат в храната, но оставяйки всички бактерии.

След това чипът се поставя в обикновен светлинен микроскоп, който е предназначен за използване със смартфон. След това посредством приложение се преброяват бактериите, които се намират на чипа, като може да открие поне 100 бактериални клетки в 1 милилитър от разтвора.

Резултатите се получават за по-малко от два часа. За разлика от това стандартният метод за култивиране на бактерии от хранителни проби, който отнема два дни. Съществуват и други методи за откриване на бактерии, които са по-бързи от този, но не са толкова точни или надеждни, колкото новия чип.

Учените се надяват, след като технологията бъде пусната в търговската мрежа, че ще се използва не само от готвачи, но и от хуманитарни работници в бедстващи райони, които ще може да проверяват храната и водата за бактерии.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.