Automatica - технология и музика

Агенция Монитор - неделя, 17-09-2017 - 14:21

Хората се възхищават на роботи, които правят музика. Има нещо непонятно завладяващо при наблюдаването на механично същество, което имитира изкуството и умението да свири на музикален инструмент. Последната луда роботска музикална симфония е творение на Automatica - проект, който използва няколко индустриални робота за формиране на гигантски механичен оркестър с невероятни и разрушителни резултати.


Проектът е по идея на инженера художник и музикант, луд учен, Найджъл Станфорд (Nigel Stanford). Станфорд е познат от невероятно видео, наречено Cymatics, от преди две години, което показа как звука може да повлияе на материята по някои наистина впечатляващи начини. В най-новия си проект, Станфорд използва няколко индустриални робота, създавайки роботизирана музикална група от 21-ви век.

Automatica се заражда още през 2015 г., когато Станфорд взема три индустриални робота от компания в Германия. Тези роботи обикновено се използват за изграждане на автомобили или заваряване на метал, но както е казва Станфорд, „те могат да бъдат програмирани да правят наистина нещо”.


Изненадан, че е убедил компанията да му заеме роботите, Станфорд ги настанил в гаража си и прекарал следващите четири седмици, опитвайки се да измисли как да ги програмира. Чрез проби и грешки най-накрая роботите били готови за заснемане. „Основното затруднение при снимките се дължеше на факта, че имах само три робота, а трябваше да изглежда така, сякаш имам 16 от тях”, казва Станфорд. „Единственият начин да направя това бе да използвам камера с контролирано движение, друг робот на релси. Камерата може да бъде програмирана как да се движи, след това роботите да се разположат на заден план и да се заснемат отново. След това, монтирам кадрите с преден и заден план, така че да видите шест робота в един кадър. За последният кадър бяха необходими около осем преминавания на камерата и показва всичките 16 робота”.

Станфорд в крайна сметка е създал няколко клипа и цял албум с името Automatica. Роботите свирят голяма част от музиката в албума, използвайки пет основни инструмента - барабани, бас китара, пиано, синтезатор и грамофони. Докато пианото и синтезаторът били сравнително лесни инструменти, на които роботите да се научат да свирят, други представлявали по-голямо предизвикателство.


”Бас китарата и DJ грамофоните бяха най-трудни, защото роботите трябваше да използват достатъчно сила за струните и грамофона, за да ги управляват, но не прекалено силно, за да не ги повредят”, казва Станфорд.

Станфорд е програмирал роботите с помощта на софтуера Maya за 3D моделиране с добавка наречена Robot Animator.

„Преди използвах този софтуер, за да създавам 3D графики, така че знаех основите”, казва Станфорд.

Станфорд работи по този проект повече от две години и е очакват още видеоклипове, но големият въпрос е дали ще видим някога, изпълнение на робот, на живо? Станфорд предполага, че тази възможност е реална.

 
Тагове:  KAutomatica

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.