СНИМКА МОНИТОР
От 22 май

Проверяваме храни от чужди марки за двоен стандарт

ВАСИЛ ПЕТРОВ - петък, 19-05-2017 - 11:01

Ще се анализират продукти от Германия, Швейцария, Холандия, Италия, Австрия, Франция

От 22 май земеделското министерство започва да проверява за разлика в храните от една марка, продавани в страните от Западна Европа и България. Това каза днес в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов. Агенцията по храните действията ще съгласуват инициативата с потребителски организации, уточни той. Взимането на проби от храни директно от пазара на определените стари страни членки на ЕС, което ще стане по график до 30 юни. Първоначално предстои закупуване на стоки от 2 от посочените по-горе страни и след това продукти от същите марки да бъдат взети и от нашия пазар за да бъдат изследвани за показателите им.

Въпросът е актуален, защото през последните няколко години в рамките на свободната търговия нарастват страховете от т. нар. феномен на двойственото качество на храни с еднакво име и етикет, каза още министърът.

На заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство, проведено на 8 март е дадено предложение министрите на земеделието на страните членки да бъдат държани в течение на отправеното към ЕК искане за разглеждане на проблемите, свързани с разликите в качеството на храните. На проведена среща в Брюксел в рамките на Комитета, създаден по силата на регламента за защита на потребителите, представители на Словакия, Унгария, Чехия и Хърватия са информирани за вече приключили и текущи проучвания по проблемите и са потвърдили наличието на подобни случаи, припомни още Порожанов.

По думите му В тази връзка в България, под егидата на БАБХ е създадена работна група, която трябва да изготви план за действие с конкретни мерки. От агенцията по храните бе направено проучване на пазара за продукти, произведени от един и същи производител, предлагани в различните страни от ЕС. Целта му е да се определят групите храни и показатели, които ще са обект на лабораторно изследване. В списъка са включени 5 групи храни - шоколадови изделия, безалкохолни напитки и плодови сокове, млечни и месни продукти и детски храни, произведени в Германия, Швейцария, Холандия, Италия, Австрия, Франция.

В едно от заседанията на работната група са участвали водещи външни експерти и представители на Обществения център за обществено здравеопазване и налази към МЗ. С тях са обсъдени критериите за сравнителен анализ и капацитетните възможности на лабораториите на територията на страната да ги извършват. БАБХ е приела поканата и на КЗП и на Федерацията на потребителите в България в инициативата за установяване на изнесената в медиите информация за двойствения стандарт.

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители” каза за „Монитор”, че първо трябва да изискваме от родните производители да постигнат качеството вносните храни и след това да правим кампании срещу чуждите. Според него това прилича малко на кампании срещу империалистите, каквито са се правели едно време.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.