Д-р Петканова има над 30 години стаж като лекар.
СНИМКА: АВТОРЪТ
Изработил копие на американския Saloon от времената на Дивия Запад

Юрист прави макети на колесници

Христо Христов - сряда, 06-04-2016 - 11:12

Два макета в мащаб 1:5 и 1:7 на тракийски колесници, открити край новозагорското село Караново и в околностите на Стара Загора е изработил ветеранът-юрист от Казанлък Александър Александров.

В началото всичко било като на шега – решил да освежи дворчето си в Града на розите, където сам направил малко басейнче.В Интернет открил няколко романтични модела на дървени къщички, с подръчни материали и инструменти стъкмил своя , след което направил резбата около прозорчетата и дори поставил перденца.

Към античността се отправил след посещение на музея в Нова Загора и могилата край Караново.Там за пръв път видял реконструираните от археолога Веселин Игнатов двуколки и чериколки, използвани в древността от местните владетели.

С разрешение на откривателя направил няколко снимки, по които след това започнал да работи в домашното си ателие, което е подредил в мазето на къщата си.

Повече от месец му отнела направата на колесницата, но затова пък днес тя е гордост в интересната му и разнообразна колекция от дървени макети на старинни къщи, древни бойни машини, параклиси, които сам е конструирал и изработил.

Александров признава, че никога преди не е изпитвал тръпката на реставратора , но като юрист с 42-годишна практика, първоначално като юрисконсулт на оръжейницата „Арсенал“, след това като зам. районен прокурор на Казанлък и в битността на адвокат свикнал да изпипва всеки детайл от казусите , с които му се налагало да се справя.

Откакто направил първата възстановка почти всеки божи ден е зад тезгяха, като работи основно привечер

 Сам конструира моделите, като използва снимки, рисунки или пък заснема обектите в действителния им размер и после ги изработва в мащаб. 

Използва дърво чам и орех, обработена кожа, часовникарски елементи, за да създаде своите творби.

До момента в колекцията си е събрал над 15 макета: предимно на средновековни бойни машини,подвижна обсадна кула, тарани, катапулт...

Разказва , че интересът у него събудили уменията на предците, които с точност до милиметър изчислявали как да направят така, че т.нар. . „диво магаре” да изхвърля на голямо разстояние камъни с тегло над 200 кг.

В последствие разбрал от археолозите, че въжетата на катапулта били сплетени от женски коси, които са с много голяма здравина и еластичност.

В часовете за отдих изработил макет на българска възрожденска къща,вятърна мелница, созополска къща, руска зача , американски Saloon, магарешка каручка с магаренце, руски православен храм. Настоява че бързата работа е срам за майстора, и затова изпипва всяко детайлче.

От месец си дал безсрочен отпуск от работилницата – очаква да се сблъска с нещо вълнуващо, за да се върне обратно при рендето, пилите, стягата...

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.