ЦИК санкционира ДАЙ, България за незаконна агитация

Екип на Агенция "Монитор" - четвъртък, 16-03-2017 - 14:11

Гратаджийската коалиция, станала известна в социалните мрежи като ДАЙ, България и зад която стои медийният олигарх Иво Прокопиев, ще отнесе санкция за незаконна агитация в Пловдив. Това реши ЦИК във връзка със жалба на формацията на куклата на конци Христо Иванов, която недоволства от решение на РИК-Пловдив от преди дни.

ЦИК обаче потвърждава решението на колегите си от РИК, приема жалбата на ДАЙ, България, явно прокарваща интересите на своите ментори Иво Поркопиев и банкера беглец Цветан Василев, за неоснователна, а кметът на Пловдив трябва да изземе предизборната конструкция на партията, монтирана непосредствено пред Централната поща в града под тепетата, както и агитационните материали към нея.

Става дума за случай от преди седмица. Тогава зам.-председателят на РИК Кристиан Гьошев подава устен сигнал до комисията. При проверка от негова страна той се натъква на два големи трансперанта на дървена конструкция на западния вход на Централната поща. На тях обаче липсва задължителния надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Отделно от това на същото място има и лека преместваема конструкция с името на формацията, и номера на бюлетината, но отново без задължителния надпис.

На място се раздават плакати и брошури, при които също надписът липсва, а при плакатите се оказва, че е по-малко от 10 % от площта, каквито са изискванията на Изборния кодекс. 

Именно в тази връзка, от РИК разпореждат да се изземат 2 трансперанта, едната картонена конструкция, както и множеството плакати и брошури. Отделно от това от ДАЙ, България ще отнесат и глоба между 2000 и 5000 лева.

Явно на грантаджиите от ДАЙ, България не има харесва, че РИК си върши работата, въпреки видните нарушения от страна на формацията на правилата на Изборния кодекс за политическата агитация по време на предизборната кампания.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.