Медицинските сестри невинаги могат да смогнат да проверят достатъчно ефективно всички деца, затова е препоръчително и преподавателите да се включват.
По препоръка на регионалната здравна инспекция

И учителите проверяват за въшки

Мила Мишева - понеделник, 25-04-2016 - 19:49

Бум на паразитите в столични и пловдивски школа

И учителите да се включват в проверките за въшки на децата в училище. Такава препоръка е спусната до столичните школа заради „епидемията“ от паразити.

Причината е, че медицинските сестри невинаги могат да смогнат да проверят достатъчно ефективно и обективно всички деца, затова е препоръчително и преподавателите да се включват. Това обясни за „Монитор“ началникът на отдел „Паразитология“ в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Цезарина Илиева.

Участието на учителите всъщност е стара практика

която преди дори е била регламентирана с документ, който обаче е бил отменен. Затова и в момента е спусната такава препоръка. В 119-о СОУ тя се спазва. Така например при подозрителни обстоятелства учителите помагали на медицинските сестри в битката с паразитите, обясни директорът на училището Симеон Ангелов. Те дори алармирали родителите във Фейсбук група, когато установят, че има нови деца с въшки. Идеята

е майките

профилактично също да проверяват хлапетата си у дома

По данни на СРЗИ до момента са проверени 174 школа, като в 112 от тях е установено опаразитяване. В 77 от учебните заведения в косичките на децата са намерени гниди, а в 25 живи въшки. Препоръчва се още медицинските сестри да регистрират дечицата с паразите в косите и хлапетата да се връщат в класните стаи чак след проверка, която установява, че вече са напълно изчистени. Според Цезарина Илиева при едно отговорно подхождане към проблема, детето може да бъде обезпаразитено в рамките на 3-4 дни. Тя обърна внимание, че в борбата с въшките трябва да се използват лосиони с химични вещества. Някои от майките залагали на препаратите на билкова основа, за да щадят главичките на децата си. Те обаче не били достатъчно ефективни при справянето с въшките. Очаква се СРЗИ скоро да публикува на сайта обобщени данни и резултати от акцията си.

За бумът на паразитите алармираха и от Министерството на образованието и науката. Заместник-министър Диян Стаматов призова родителите към отговорно отношение, да пускат децата си обратно в класните стаи чак след като са напълно изчистени. Освен в София бум на въшки има и в Пловдив.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.