Протестите пред парламента в Атина не дадоха резултат
ЕПА

Гърция въведе ново затягане на коланите

Агенция Монитор - петък, 19-05-2017 - 10:22

Парламентът на Гърция гласува за въвеждане на нови мерки за строги икономии. Това става при нарастващо неодобрение сред гръцкото общество и преди заседанието на страните, които използват еврото - т.нар. "Еврогрупа" на 22 май. Законът е нужен за завършването на втората оценка на изпълнението на изискванията на кредиторите на Гърция. За него гласуваха 153 депутати от правителствения блок на Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА) и партията "Независими гърци" в 300-местния еднокамарен парламент.

В четвъртък вечерта група младежи се опита да разкъса полицейския кордон и да влезе във вътрешния двор на сградата на законодателния орган. Полицаите бяха замеряни с камъни и бутилки със запалителна течност. В отговор силите на реда употребиха сълзотворен газ.

Оспорваният закон предвижда поредица от мерки за строги икономии, сред които нови съкращения на заплати и пенсии от 2019 г., намаляване на социалните придобивки и повишение на данъците. Проектът предвижда и възможността за колективни уволнения на служители.

Гърция вече няколко месеца води сложни преговори с еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ). Преговорите редовно се прекъсват заради разногласия по реформите на пазара на труда, пенсиите и приватизационните планове, за които настояват кредиторите. Крайният срок за изглаждане на противоречията е 1 юли, когато страната трябва да погаси поредната сума от 7 млрд. евро задължения. Тъй като Атина не разполага с тази сума, тя би могла да избегне банкрута само ако получи нови заеми.

Третата програма за финансова помощ за Гърция в размер до 80 млрд. евро бе приета от страните от еврозоната през август 2015 г., но изисква строги мерки за съкращаване на пенсиите, намаляване на социалните плащания, приватизация на държавна собственост.

Междувременно председателят на комисията по валутните въпроси към американския конгрес, републиканецът Анди Бар поиска МВФ да не участва в сегашната третата спасителна програма за Гърция, твърди гръцкото издание "Имерисия". Анди Бар казал, че на фона на грешките от миналото, а и при сегашната ситуация в Гърция, която, по думите му, не се е подобрила, евентуално ново участие на МВФ най-малкото щяло да е "шокиращо".

Едновременно с това Гърция претендира за сериозен "пай" от китайския проект за новия път на коприната, като залага на значителната си роля, която страната играе за икономическата експанзия на Запад, като очаква търговският й стокоомбен с Китай да достигне 3 млрд. щатски долара, а в страната да влязат инвестиции на стойност 40 млрд. щатски долара, заяви заместник-министърът на икономиката на Гърция Стергиос Пициорлас по повод на неотдавнашното посещение на премиера Алексис Ципрас в Пекин, съобщават гръцки електронни издания.

 

Обвиняват НПО в сексуална експлоатация на бежанци

Европейският съюз е спрял финансирането на неправителствена организация, помагаща на бежанците в Гърция, срещу която се очаква да започне разследване за предполагаема сексуална експлоатация и финансова корупция, предаде агенция МИА. Офисът на еврокомисаря по хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис съобщи, че макар тези твърдения да са непроверени, Европейската комисия ги приема много сериозно. В съобщението се казва още, че в комисията има "нулева толерантност" към всяка злоупотреба с правата и личността на всички бежанци и мигранти, както и към всяка злоупотреба с финансови средства. За случая са уведомени гръцките власти и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която ще води разследването.

Името на неправителствената организация не се съобщава.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.