СРС-то като плашило за политическа употреба

Иван Тропанкев - сряда, 06-12-2017 - 16:27

Шумен и излишно политизиран дебат се състоя в парламента по повод отчета на Националното бюро за контрол на СРС. От една страна се призна, че повишаването на броя на подслушванията е заради “оперативната обстановка в страната и извън страната”, но от друга - стана ясно, че отделните служби и институции имат проблем в комуникацията по между си. И това се използва за трупане на политически дивиденти. Логичният въпрос е защо не са изгладили противоречията досега.

Изводът не е лицеприятен – първо, защото става публично известно, че нещо не е наред в сигурността и второ, защото очевидно ще има нужда от преформатиране на тяхната дейност, ако по най-бързия начин не се стигне до изчистване на проблемите. Няма да коментираме опитите за политически внушения и създаване на страхова психоза за масово подслушване. Но да се обсъждат тези проблеми в момент, когато текат последните дни от подготовката за европредседателството на страната ни, не е здравословно. Това е лош знак за партньорите и добър за тези, които търсят нестабилност.

И накрая, но не на последно място, спазването на човешките права е барометърът за демократизирането на страната ни. Не е тайна, че през годините сянката на тайните служби винаги се е използвала за разчистване на политически сметки и в ущърб на гражданите. Време е усилията да се пренасочат срещу тези, които застрашават сигурността, а политиците да се бъркат в делата на службите само, когато трябва законово да подобрят тяхната дейност.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.