Без да вали дъжд по улиците на големите градове нерядко някъде текат реки от спуканите тръби под земята.
СНИМКА МОНИТОР

България губи по около 500 млн. куб. м вода на година

МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА - вторник, 16-05-2017 - 15:11

България губи по около 500 млн. куб. м вода на година. Това заяви изпълнителният директор на „Софийска вода” Арно Валто по време на шестата годишна конференция „ВиК решения за индустрията - нови бизнес модели и технологии”.

„Хората трябва да знаят как да потребяват водата. Към момента в България всяка година се губят около 60% от водата или 500 млн. куб. м вода”, бе категоричен той.

По думите му водните кризи са един от най-големите рискове за следващите години. Те са като бомба с часовников механизъм, върху която седим и трябва да се положат усилия и да се намери решение.

От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов липсата на необходимия воден ресурс или вода с подходящо качество може да се превърне в ограничителен фактор за растежа на бизнеса. За това е важно водните ресурси да бъдат устойчиво управлявани, да бъдат прилагани мерки за тяхното опазване и ефективно разходване и да се търсят иновативни решения, допълни той.

Димов посочи още, че най-голямото перо от ОП „Околна среда” е насочено към сектор „Води”. Към 15 май 2017 г. са обявени 10 процедури по програмата за 866 млн. лева и са сключени 20 договора за безвъзмездна финансова помощ за над 602 млн. лева, което е около 30% от ресурса по тази ос на европрограмата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.