Душата цена няма

Петър Иванов - петък, 27-10-2017 - 18:30

Преди доста години в България пристигна деветкратният олимпийски шампион Карл Луис. Съвсем очаквано роденият в Алабама феноменален лекоатлет попадна под светлината на родните прожектори. До ден днешен помня едно негово изказване пред камерите, което се запечата тогава у мен за цял живот. В отговор на журналистическото любопитство за впечатленията от престоя му в София и кое му е направило най-голямо впечатление в нашата страна, шампионът възкликна: „Видях каруца!“. Сякаш говореше, че е зърнал летяща чиния.

Ако не друго, явно умеем подобаващо да се излагаме пред чужденците! Крайно време е България да прескочи прага на XXI век с хуманно отношение към животните. Защото те си нямат адвокат, а стопаните им често се оказват садисти с болна психика. Крайно време е да спрат да валят новини със заглавия от сорта: „Мършав кон издъхна на пътя под ударите на камшика“ и „Кола помете талига, карантията на коня заля шосето“. Мантрата на социално слабите „традиционалисти“, гласяща: „Терорът на животните е оправдан, бате, пара нема, тоя бойлер ще го замъкне хайванинът му с хайванин до вторичните, ако ще да пълзи по пътя!“ отдавна увехна като неполято домашно цвете. Стотици коли на „Горубляне“ струват далеч по-малко от един един кон, а и като натискаш педала на газта, не отнемаш ничия душа. Може да се счупи някой шарнир, но той се сменя, а душата не можеш да я ремонтираш, нито да я купиш, защото цена за нея няма. За съжаление в България умеем да опровергаваме всички закономерности на този свят и всячески опитваме да докажем тъкмо обратното - че душата все пак цена има. Показателен е случаят с конфискуваните кончета, които чиновническото безхаберие пренесе в жертви.

Във Велинград пък прибрали скитащи се коне. А впрегнатите да теглят талиги продължават да кръстосват булевардите из страната, осигурявайки незабравима атракция на чужденците.

След всеки дъжд обаче изгрява слънце. Преди десет години депутатите ни направиха България последната страна в Европа със закон, който да защитава животните. Проведоха се десетки шествия, навъдиха се стотици организации, които да бранят правата на бездомните четириноги, на хартия дори бе създадена зоополиция. За щастие преди броени дни на дневен ред в София бе поставена и тоталната забрана за безжалостната експлоатация на конете, впрегнати да мъкнат купища от печки, акумулатори, черчевета и кашони. Поводът - да не се излагаме пред чужденците по време на председателството на ЕС през 2018 година. Е, крайно време е да спрем да се излагаме пред чужденците и покрай това току- виж слънцето огряло най-после и тези благородни животни.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.