Gear VR или Oculus Rift

Агенция Монитор - понеделник, 17-04-2017 - 14:14

Продажбите на новият Gear VR на Samsung стартират тази. Новото VR устройство прилича на предшестващия модел от 2016, но има няколко разлики, както и нов контролер. Но какво е общото и различното при спецификациите и характеристиките на Gear VR 2017 и тези на Oculus Rift?

Размери

Oculus Rift е по-малкото устройство с размери 184мм x 114мм x 89мм срещу 208мм x 123мм x 99мм за Gear VR.

 

Тегло

Rift е по-тежък, със своите 470 гр., но това е така, защото теглото на Samsung от 345 гр. е само за устройството, без телефон вътре. След като се постави телефон, Gear VR има тегло от 477 гр. (Galaxy S6) и 518 гр. (Galaxy S8 +).

 

Качество на изработка

Oculus Rift е изработен от тъкан и пластмаса, както и плътен гумен материал на лентата.
По-евтиния Gear VR е направен от по-евтини пластмаси, което не е изненадващо.

 

Съвместими устройства

Необходимо е хост устройство, за всички VR устройства, Oculus Rift се свързва с VR готово за игри PC, докато Gear VR разчита на смартфон Samsung Galaxy, който се поставя вътре.
В момента Gear VR е съвместими с телефоните Galaxy S8, S8 +, S7, S7 Edge, Note 5, S6 Edge +, S6 и S6 Edge.

 

Свързване

Това е едно от малкото предимства на Gear VR, че е безжично, докато Rift има кабел, свързващ го към PC.

 

Проследяване на позицията

Един от най-големите недостатъци на Gear VR е, че му липсва проследяване на позицията. Това означава, че ако потребителя стои прав, разхожда се или наведе, използвайки Gear VR, целия виртуален свят, ще се движи с него.

При Rift проследяването на позицията се осъществява от един до три сензора, поставени в пространството за игра. Когато потребителя стои изправен, ходи или се наведе в реалния свят, прави същото и във виртуалния, точно това, което мозъкът очаква да се случи.

Изненадващо е, че нито една от големите компании не е създала никаква допълнителна опции за проследяване на позицията при мобилните VR устройства все още, тъй като с настоящите потребителя е статичен от врата надолу.

 

Контрол на движенията

Най-голямата промяна при Gear VR е, че вече има малко дистанционно, което може да бъде наречено контролер на движенията. Но няма нищо общо с контролерите Oculus Touch, които са основен аксесоар за Rift. Touch са чифт контроли, които „дават ръце” във виртуалния свят, докато контролер на Gear VR е малко повече от контролера на Nintendo Wii.

 

Дистанционно

В действителност, дистанционното управление на Gear VR е подобно на малкото дистанционно за навигация, което идва с Rift, отколкото с Oculus Touch. И двете служат главно за посочване и избор в менюто.

 

Тъчпад

Подобно на дистанционното управление, Gear VR също така дава възможност за използване на тъчпад на дясното слепоочие на устройството. Oculus Rift не предлага такава възможност.

 

Геймпад

И двете при устройства може да се използва геймпад. Rift включва много добър Xbox One контролер в кутията.

 

Слушалки

Rift има вградени слушалки, които се свързват към здравата лента. Също така предлага възможност да са заменят с по-добре звучащи и по-добре изолиращи външните шумове, наречени Oculus Rift Earphones за $ 49.
Gear VR няма вградени слушалки, но всички, които се свързват жично или безжично към смартфон Galaxy, включително слушалките, които идват с телефона, може да се използват.

 

Резолюция на дисплея

По- евтиния Gear VR има по-висока разделителна способност, което се дължи на ясния QHD или QHD + екрана на смартфона вътре. Galaxy S8 и S8 + имат теоретично VR резолюция от 1480 х 1440 за всяко око, но все още не се знае дали новият Gear VR използва целия екран.

Това не означава, че Gear VR ще има по-добра визуална презентация. Дори и най-евтината съвместима графична карта в компютър свързан към Rift ще предостави много по-богата графична среда, отколкото при игрите или приложенията за Gear VR.

 

Дисплей

Rift разполага с OLED, а Gear VR със Super AMOLED дисплеи, които са стандартни за VR устройства.

 

Полезрение

Rift предлага по-широко зрително поле от 110 градъуса, за да получи потребителя по-широк поглед към виртуалните светове, които посещава. Gear VR разполага с зрително поле от 101 градуса.

 

Скорост на опресняване

Смартфон екраните имат по-ниска скорост на опресняване от дисплеите на Rift с 90Hz, което означава 50% по-висока максимална скорост на кадрите (90 FPS). Gear VR има скорост на опресняване 60Hz.

 

Разстояние между очите (IPD)

При Rift може да се променя разстоянието на лещите (IPD), за да паснат точно на очите. IPD е фиксирано при Gear VR.

 

Очила

Може да се носят очила и под двете устройства.

 

Фокусиране

Потребителите с очила може да не ги носят, когато използват Gear VR, да нагласят фокуса от самото устройство, за да виждат ясно, дори и с лошо зрение.

 

Мащабиране на стаята

Едно от най-хубавите неща при PC свързаните VR устройства е, че потребителя може да стои изправен и да се разхожда, като неговите движения се предават във виртуалния свят. Rift проследява до 180 ° с един или два сензора включени в Rift и Touch или  360 °, ако се закупи трети сензор за $ 59.
 

Софтуер

Rift се нуждае от работещ с Windows компютър за  игри, за да се използва, а всички съвместими с Gear VR телефони Samsung работят с нова версия на Android.

Докато Rift е изцяло продукт на Oculus / Facebook, Gear VR е съвместен продукт на Oculus и Samsung. Приложенията и игрите за него идват от приложението Oculus Home, което има същия интерфейс като приложението на Rift за Windows.

И двете имат водещи колекции от VR съдържание. Потребителите може да получат по-висок клас изживявания при игра с Rift поради повечето мощност, но и на факта, че разработчиците могат да искат по-високи цени за своите игри за PC.

 

Наличност

Новият Gear VR ще е наличен в търговската мрежа от 21 април.

Имайки предвид, малките промени на модела от 2016, който от своя страна е малко по-различен от този от 2015. Тези които вече притежават Gear VR, който е съвместим с телефона, няма причина да преминават към новото устройство, тъй като може да се закупи само новия контролер за $ 40.

 

Цена

По-рано тази година, Oculus намали цената на Rift и Touch контролите. Сега може да купят и двете заедно за $ 598. Rift без Touch сега е на цена от $ 499, а Touch струва $ 99.

Докато Rift стаwa по-евтин, Gear VR стана по-скъп. Daydream View на Google включително контролер струва $ 79, но в пакет с новия контролер Gear VR има цена от $ 130. Отделно от това, компютър съвместим с Rift струва около 1.000 лева, телефон съвместим с GearVR започва от 350 лева, за по-старите модели.

Тагове:  KGear-VROculus-Rift

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.