Изследват съмнителни за грип проби

Ели Крумова - събота, 13-01-2018 - 13:06

Варицела тръшна 256 за седмица, скача и броят на острите респираторни заболявания

Съмнителни за грип проби са били изпратени в Централната вирусологична лаборатория в София от пловдивското РЗИ и се очаква резултатите да станат готови в началото на другата седмица. Все още официално за грип в Пловдив не се говори, въпреки че данните на инспекцията за последната седмица сочат завишаване на броя на острите респираторни заболявания и на тези, протичащи с ентероколитен синдром. Към момента заболеваемостта в Пловдив е 121,71% на 10 000 при средно за страната 118,88 на 10 000. Въпреки че стойностите за Пловдив са по-високи от средните за страната, все още няма основания за обявяване на грипна епидемия и съответно – непредвидена за учениците ваканция. Това може да се случи, ако болните достигнат над 180 на 10 000 и отсъстват 30% от учениците. Острите респираторни заболявания тръшкат най-много децата от новородени до 14-годишна възраст. Заради завишения им брой от РЗИ изпратиха писмо до болниците, джипитата и кметовете на общини в пловдивско, с което забраняват детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, свижданията в болниците и настояват за затегнат контрол на входовете на забавачки и ясли.

Наред с острите респираторни заболявания скача и броят на децата и възрастните с варицела. От 4 до 10 януари т.г. пипналите заразата са били общо 256 за областта, от които 117 души са в Пловдив. Седмица по-рано болните са били 129 в региона, от които 61 живеят в областния център.

Респираторните вируси протичат с много висока температура, хрема, кашлица и отпадналост. Ентеровирусите пък причиняват болки в гърлото и корема, както и разстройство. Чревните инфекции се предават ако някой болен кихне в лицето на здрав човек или пък възникват заради лоша лична хигиена.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.