Член на ВСС:

Записите на „Бивол“ целят да дестабилизират държавата

Агенция Монитор - понеделник, 16-11-2015 - 19:36

Митингът на „Протестна мрежа“ - рехав и без разрешение

Записите, пускани от „Бивол“, целят едно единствено нещо – да дестабилизират държавата като ударят премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Това обяви председателят на Етичната комисия на Висшия съдъбен съвет Ясен Тодоров в интервю за БНТ. Той посочи, че записите и свикания вечерта от клонинг на „Протестна мрежа“ митинг срещу обвинител №1 са организирани от едно и също място и финансирани по две линии – едната „известна фондация“, другата – механизъм за европейско икономическо пространство. Въпросната известна фондация е „Америка за България“, която е традиционен спонсор на организации, свързани с Антоанета Цонева и компания, както и кръга „Капитал“ около енергийния олигарх Иво Прокопиев. Тодоров подчерта също, че на заседанието на ВСС миналата седмица, на което беше обсъждано дали и кого да викат членовете на съвета заради записите, те са били провокирани от министъра на правосъдието Христо Иванов, който лично настоявал да се „изследва“ проблема. Както лъсна през последните месеци Иванов е сред облагодетелстваните от поведението на „Бивол“ и присъдружната му „Протестна мрежа“, като срещу него никога не е имало критики въпреки разкритията и скандалите за далавери около името му.

По-рано през деня, на заседание на Етичната комисия на ВСС лъсна, че „Бивол“ е отказал да даде на съвета записите на разговори между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Комисията пратила на сайта молба за предоставяне на всички записи, с които разполага, но членовете й са получили единствено линк за сваляне на публикуваните до момента. Атанас Чобанов заявил, че няма да предостави записи, които не са публикувани, както и че те самите били получени от платформата за анонимно споделяне „Болканлийкс”. На заседанието бе решено единодушно да бъде извършена проверка, а в сряда ще бъдат изслушани и Янева и Ченалова. Ще бъде изпратено писмо до ВКП с искане за получаване на постоянна информация при новооткрити обстоятелства по образуваната в СГП проверка. Досега проверката е установила, че записите не са резултат от прилагане на СРС-та по отношение на двете съдийки. Междувременно стана ясно и защо „Биволъ“ отказва да предостави на ВСС всички записи, с които разполага. От ПИК обявиха, че предстои пускането на нова порция в рамките на поредна компроматна атака срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Целта била да бъде дискредитиран не само той, а и премиерът Бойко Борисов, както и шефът на ВАС Георги Колев, като се очаква новата порция да бъде извадена всеки момент. При това докато обвинител №1 Сотир Цацаров е на официално посещение в Черна гора. Въпреки отсъствието „Протестна мрежа“ все пак свика митинг, но под паравана на нова организация - „Правосъдие за всеки“. На него обаче се появиха под 100 души, а в крайна сметка се оказа, че организаторите иначе апелиращи за законност дори не са поискали разрешение за провеждането му.