Спанакът е богат на витамини и минерали
Монитор
Природна аптека

Здрави кости със спанак

Силвия Николова - четвъртък, 31-03-2016 - 18:39

Спанакът, макар и пренебрегван от любителите на месото, е растение, с чието постоянно присъствие в менюто можем да си осигурим здрави кости

Това се дължи на рекордните количества витамин K и калций. Той може да осигури 25% от необходимата дневна доза от тези елементи, затова се препоръчва на жени за профилактика срещу остеопорозата. Листата му са богати на калциеви соли, желязо, цинк, омега-3, селен, белтъци и витамините от група А, С, В1, В2, Е и РР. Фолиевата киселина и витамини в него повишават нивото на хемоглобин в кръвта. Затова хематолозите го препоръчват при анемия, а също и на бременните.

Спанакът има способността да стимулира отделянето на инсулин от панкреаса, затова е много полезен за диабетиците. Ендокринолози смятат, че хората, които консумират дневно 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, рискуват с 14 на сто по-малко да развият захарна болест от тези, които консумират само 20 грама. Освен това спанакът съдържа много магнезий, откъдето идва и зеленият му цвят. Именно магнезият стимулира активизирането на инсулина, благодарение на който се контролират нивата на гликоген в кръвта.

В него са открити и 13 различни флавоноидни съединения, които действат като силни антиоксиданти, защитават организма от свободните радикали и предотвратяват ракови заболявания. Продължителната консумация на този зеленчук забавя намаляването на мозъчните функции с възрастта, благодарение на съдържанието на витамин К. Препоръчва се и при атеросклероза, тъй като витамин К играе роля в процеса, наречен карбоксилиране.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.