„Пирогов” не връща дори здравнонеосигурени
Монитор
Спешната болница в София удари рекорд

Близо 2000 души в „Пирогов” само през почивните дни

Силвия Николова - понеделник, 12-06-2017 - 15:29

Кабинетите пълни с деца, педиатрите им с изключени GSM-и

Близо 2 000 души потърсиха медицинска помощ в спешните кабинети на „Пирогов” през почивните дни. От тях 282 са били хоспитализирани, съобщиха от спешната болница.

Най-много сред тях са децата. С тях беше пълно в неделя след обяд и привечер, когато хората се връщаха от провинцията или от туризъм, каза за „Монитор” заместник – директорът и завеждащ Клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски. Това бяха предимно малчугани паднали от катерушки, контузени при падания, вдигнали температура от настинки. Родителите ги водеха при нас, тъй като педиатрите им не бяха на линия, допълни проф. Габровски.

Дежурните екипи са оказали помощ на 10 пострадали при колоездачната обиколка на Витоша. Младите мъже са били предимно с охлузвания в резултат на падания и навехнати крайници. Един от пострадалите е хоспитализиран в клиниката по неврохирургия. Други двама вече са изписани от травматологията, а останалите са прегледани и превързани и изпратени вкъщи за лечение още в събота.

Сред случаите през уикенда е и мъж, който е докаран в противошоковата зала след падане с делтапланер. Мъжът е хоспитализиран в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, тъй като е с много охлузвания по кожата и е необходимо тя да бъде възстановена.

Същевременно, от петък до понедилник сутринта в лечебното заведение са потърсили медицинска помощ и са лекувани 82-а здравнонеосигурени. От тях 15 човека са приети на легло.

Въпросните пациенти се приемат по спешност от дежурните кабинети и спешните отделения, тъй като по смисъла на Закона за здравето медиците нямат право да върнат спешен случай, дори човекът да няма внесена нито една здравна осигуровка, припомниха от Националната здравноосигурителна каса.

8662 човека без здравни осигуровки са лекували лекарите само в „Пирогов” през миналата година. От тях 274-а са били хоспитализирани зарази тежки травми и заболявания. За тях Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не им е платила нито лев, тъй като те са с прекъснати здравноосигурителни права, каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. Загубите за „Пирогов” от тяхната терапия и операции възлизат на не по-малко от 400 000 лева, изчисли проф. Балтов.

Само за първото тримесечие на 2017-а преминалите здравнонеосигурени са 3 070 пациента, като от тях са приети на легло с тежки травми 80 човека.

По-голямата част от хората наистина са бедни и нямат възможност да си внесат здравните осигуровки със стара дата за пет години назад. Те не са от тези, които карат скъпи автомобили, но не си плащат осигуровките, каза още директорът на „Пирогов” и подчерта, че тяхното лечение не покрива дори Министерството на труда и социалната политика.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.