ЕК

Русия остава ключов доставчик на газ в ЕС

Агенция Монитор - четвъртък, 12-04-2018 - 14:04

В дългосрочен план Русия ще остане ключов доставчик на газ за ЕС, но трябва да се намира в условия на конкуренция, за да бъдат цените на енергоносителите изгодни за Евросъюза. Това заяви на конференцията "Европейска енергийна среща" в Брюксел еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, цитиран от ТАСС.

В дългосрочна перспектива Русия ще остане ключов доставчик на газ в ЕС , но тя трябва да бъде под постоянния натиск на конкуриращи я производители, за да се осигурят изгодни цени за европейския пазар, каза той.

По думите му нарастването на геополитическата нестабилност кара Европа по-бързо да постигне енергийна независимост от вноса на въглеводороди, които засега представлява 72% от енергопотреблението в ЕС.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.