Гръмналата цистерна в Хитрино била дефектна и само за Източна Европа

Васил Нанчев - понеделник, 12-03-2018 - 10:40

Дефектна френска цистерна, произведена през 1971 година се е спукала и взривила на гара Хитрино, твърди разследването на превозвача "Булмаркет", чиято композиция катастрофира в края на 10 декември 2016 г. Наетият от дружеството адвокат Николай Киряков обясни още, че въпросната цистерна е

била наета от румънски превозвач

и се е движела само на територията на бившите соцстрани. По думите му, според изискванията за превоз на опасни товари тя не е трябвало да бъде в движение в рамките на ЕС. Вероятно за това липсва и печат на експерта правил измерванията при последната инспекция за безопасност, която е проведена в Румъния, стана ясно от данни изнесени от превозвача "Булмаркет".

Останалите цистерни не са протекли. Взривът е станал вероятно заради електрическо захранване, което веднага след излизането от релсите на композицията не е било изключено, а двукратно е било включвано отново и в района на гарата и са се получили волтови дъги, смятат от "Булмаркет".

Според българския превозвач причина за дерайлирането на композицията е отключване на стрелка на гара Хитрино. От "Булмаркет" твърдят, че дори при скорост от 40 км в час при това положение влакът с опасния товар е щял да излезе от релсите. По думите на Светослав Първанов - зам.-управител на превозвача не е имало необходимост композицията да бъде отклонявана по страничен коловоз.

От превозвача алармират, че състоянието на

жп инфраструктурата у нас продължава да е лошо

и да носи рискове за катастрофи с товарни и пътнически влакове. Според тях е разследващите органи на жп инциденти у нас да станат независими, както е в повечето страни от ЕС, и да престанат бъдат под шапката на транспортното министерство.

Относно представената от "Булмаркет" частна експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната катастрофа е незаключена стрелка на релсовия път от прокуратурата съобщиха, че тя няма характер на доказателствено средство в съдебния процес. Такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното производство, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем и не може да послужи за целите на водения наказателен процес.

От държавното обвинение припомниха, че версията за незаключената стрелка отхвърлена като несъответна на събраните по делото доказателства за състоянието на релсовия път.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.