МС

Турски фирми се интересуват от транспортни проекти у нас

Агенция Монитор - сряда, 07-02-2018 - 14:47

Борисов се срещна с турския икономически министър Нихат Зайбекчи

Премиерът Бойко Борисов се среща с турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи, на която са обсъдили партньорството между двете държави и възможността за разширяването му, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Двамата отбелязали, че добрите отношения между България и Турция допринасят за повишаване на стокообмена, а потенциалът на търговско-икономическото сътрудничество не било изчерпано. В тази връзка турските инвестиции в България от януари до септември 2017 г.одина са били 58,8 млн. евро, като за първите девет месеца на миналата година се наблюдавал ръст и на стокообмена със 17,4 %. По време на разговора било отбелязано, че турските фирми в България имат интерес към проекти, свързани с изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагали широко поле за инвестиции. Съществувал потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части. Двете страни пък щели да продължат да работят съвместно и по изграждането на смесени предприятия, пишат още от кабинета.

Борисов и Зейбекчи обсъдили и сътрудничество в областта на енергетиката. Турският министър на икономиката подчертал, че енергийните политики на двете страни имат стратегическо значение както в двустранен план, така и за цяла Европа. "В разговора беше посочена важността за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна, като важна роля в това отношение има изграждането на междусистемна газова връзка", пишат в заключение от пресслужбата на правителството. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.