Снимка Дарик

500 скочиха на бунт в Слънчев бряг срещу акция "Тишина"

Елена Анастасова - сряда, 16-08-2017 - 15:29

Блокираха пътя за час с викове "оставка" и плакати „Усили, намали, Валери спи!“
Над 500 работници и меломани скочиха на бунт в Слънчев бряг и блокираха главния път за Несебър срещу акция "тишина" на Валери Симеонов. Протестът избухна спонтанно, без да е предварително обявен, следа като стана ясно, че организаторите на музикалния фестивал Solar Summer са го отменили. Първите 200 души се събраха в 12.30 часа на обяд на паркинга пред култовата развлекателна зона "Какао бийч". Минути по-късно от всички краища на курорта заприиждаха на групи недоволни и се вляха в протеста и скоро след това броят им нарастна двойно. Поне половината от демонстрантите бяха служители на нощни заведения, а останалите туристи и меломани, пристигнали в курорта специално за фестивала. "Протестът е спонтанен, решихме да покажем своето недоволство, защото се страхуваме, че заради показните проверки на Валери Симеонов заведенията ще останат без клиенти, а ние ще загубим работата си в разгара на сезона", обясниха присъстващи. Сред тях не бяха забелязани хотелиери, нито собственици на дискотеки. Работодателите стягат отделен протест, който е насрочен за петък. Същият ден се свиква и извънреден управителен съвет на съюза на собствениците в Слънчев бряг, който ще излезе с отделно становище по проблема, каза шефката на Съюза Елена Иванова, която научи от медиите за днешния митинг. "Не съм информирана, сега научавам. Но ние също ще вземем отношение, след решение на управителния съвет, който е в петък. Това което се случва този сезон със спиране на музиката, затваряне на дискотеки, изземване на музикални уредби е недопустимо. Не можем да допуснем да се сисъпе туризма и сами да си изгоним туристите", коментира Иванова. 
Протестиращите работници и меломани тръгнаха на шествие към централния път за Несебър и излязоха на платното. Те блокираха с жива верига автомобилното движение, което доведе до километрични задръствания. Протестът премина под засилена полицейска охрана, а кордон униформени бдеше да не се стига до ексцесии. Пред погледите на стотици смаяни туристи демонстрантите скандираха  „Валери – оставка“ и „Бойко, помогни ни!“ Начело на протестното шествие бе издигнат набързо скалъпен плакат с надпис „Усили, намали, Валери спи!“.  
"Акция "Тишина" е удар върху бизнеса и доходите на обикновените хора, работещи в туризма. това което прави Валери Симеонов не само ще убие сезона в неговия пик, но ще има пагубни последици за години напред", коментираха демонстрантите. Демонстрацията, придружена с блокада на пътя и скандирания, продължи точно час, а в 13.30 протестиращите свиха плакатите, но обещаха, че ако се наложи ще излизат всеки ден до края на сезона. 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.