Дълго кърмените бебета с по-голям риск от анемия след 6-ия месец

Яна Йорданова - сряда, 07-12-2016 - 17:38

Диетите в тийнейджърска възраст може да доведат до недостиг на желязо

 

Дълго кърмените бебета са с по-голям риск да развият анемия между 6 месец и 1-годишна възраст. Причината е, че в този период нуждата им от желязо се увеличава, а набавеното от храната количество не е достатъчно. Това обясни пред „Монитор“ д-р Камелия Бачовска, специалист по клинична хематология във Втора многопрофилна болница за активно лечение в София.

„Майките трябва да имат предвид, че кърмата е бедна на желязо. Другата рискова група са децата, които се хранят предимно с кисело мляко. Това затруднява резорбцията на желязо в храносмилателния тракт, както и предизвиква малки кръвоизливи по лигавицата. Впоследствие може да се стигне до загуба на кръв и също до анемия“, коментира д-р Бачовска.

Анемията е медицинско състояние, при което броят на червените кръвни клетки е по-малко от нормалното. При мъжете такава диагноза може да се постави, ако нивото на хемоглобина е под 35 г/л, а при жените - под 120 г/л. Много често обаче симптомите започват подмолно. Когато се задълбочат, вече са налице бледа кожа, уморяемост, безапетитие, задъхване при физически усилия, особено при изкачване на стълби. Появяват се промени по ноктите и езика, което болните обикновено не отчитат. Тогава е наложително посещението при специалист.

Регистрирането на анемията обикновено става чрез параклинични изследвания, най-често чрез пълна кръвна картина. Вземат се предвид

 

определени показатели, които анонсират съответния вид

 

Например много често дори лекарите бъркат желязо дефицитна анемия с малка таласемия. И двата вида анемии имат една и съща кръвна картина. „Тогава прави впечатление ниският хемоглобин и ниските нива на т.нар. еритроцитни индекси. При таласемията те са силно намалени. Това може да ориентира хематолога към конкретното заболяване“, поясни д-р Бачовска. В такива случаи е добре пациентите да си направят освен пълна кръвна картина и тест за серумно желязо.

За да се премине към лечение, трябва да се видят причините за анемията и да се уточни защо човек има железен дефицит.

Особено рискова група за такъв дефицит са и тийнейджърите, които поради бързия растеж в тази възраст имат нужда от по-голямо количество желязо. Подрастващите обаче няма как да го набавят в организма си, ако не се хранят пълноценно. Опасно е и ако пазят диети, защото те са още една причина за появата на анемия.

Жените с обилна менструация също често развиват такова заболяване. Тогава трябва да бъде назначено съответното хормонално лечение, а хематологът да предпише препарат, съдържащ желязо, който пациентът да приема определен период от време. От анемия много често са застрашени и веганите.

 

Липсата на B12

 

Липсата на витамин B12 е друг вид анемия. Всъщност той е по-различен от останалите витамини, защото за да бъде активен в стомашно-чревния тракт, трябва да се свърже с вътрешен фактор, който се произвежда от клетките на стомашната лигавица.

„Причината за дефицита на този витамин също е веганство. Тези хора често имат такъв дефицит. Другият фактор е някои заболявания на стомашната лигавица, които водят до нарушаване на образуването на този вътрешен фактор“, обясни още д-р Бачовска.

Понякога може да се прояви и неврологична симптоматика и пациентите да се оплакват от изтръпване на крайници.

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.