БГНЕС

Борисов оценява министрите според е-управлението

Агенция Монитор - сряда, 14-02-2018 - 17:20

Горанов предлага спецзвено за споделени услуги в администрацията

Премиерът Бойко Борисов ще оценява министрите спрямо въвеждането на електронното управление. „Всеки да го сложи в календара си и ден по ден да следи докъде е придвижено. Имайте предвид, че това ще ви е оценката. И не си мислете, че като дойде септември, някой ще ни е забравил“, с тези думи премиерът се обръща към министрите, стана ясно от стенограмата на заседанието на МС. Той припомня, че въвеждането на е-управлението е най-сериозната тема за борба с корупцията, което ще облекчи бизнеса и хората и министрите ще носят лична отговорност за него. От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев посочва, че в момента само МФ, НАП, НОИ и Агенцията по вписваният са създали необходимата организация за въвеждането му.

Финансовият министър Владислав Горанов пък предлага да се създаде в агенция „Информационно обслужване“ мобилно звено за споделени услуги по отношение поне на централната администрация на изпълнителната власт. Той дава пример с ИТ-специалист от това звено, който да обслужва няколко ведомства, вместо всяка администрация да има свой такъв служител. Целта е да проверява сървъра и да прави одит на компютърните системи, даде пример Горанов. Идеята му бе подкрепена от външния министър Екатерина Захариева и Дончев.

Борисов заръчал на Горанов и да следи работата на МРРБ и АПИ относно въвеждането на тол системата. По думите му, ако бъде пусната дори ден по-рано, ще бъдат събрани приходи от 1,5 млн. лв.

Премиерът призовава регионалния министър Николай Нанков да успокои хората, че „магистралата“ до Видин също ще бъде ремонтирана, но преди това трябва да завършат „Хемус“, „Струма“ и пътя Ботевград-Мездра. Борисов дори му поръчва да им раздаде схемата с някои от трансграничните коридори, един от които излиза именно на Видин. Същата схема Борисов е показал и на Ангела Меркел, Марк Рюте, Доналд Туск. „Тези, които ги лъжат, че ще я направят, да са я направили преди четиридесет години, преди тридесет години, преди двадесет години, преди десет години. При нас ще стане, сигурно е, че ще стане. Те не вярваха, че и до Бургас ще има магистрала - и до Истанбул има, и до Солун, до две години, две години и половина ще я има и магистралата Белград - София. Така че, кажи на хората, че могат да ни вярват за това“, казва Борисов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.