Премиерът към БСП: Няма да падам на вашето ниво (ОБНОВЕНА)

ВИКТОРИЯ БОЯДЖИЕВА - петък, 27-05-2016 - 11:44

"Няма да коментирам декларацията на БСП. Няма да падам на вашето ниво. На местните избори всеки си показа кой кой е и кой какво е свършил.". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния конкрол в отговор на декларация на червената партия, която съдържаше обвинения за измами при усвояването на европейски фондове в различни общини. Премиерът отнесе обвинения и от лидера на БСП Корнелия Нинова, че правителството укрива данни за националната сигурност на страната.

Според БСП Годишният доклад за състоянието на националната сигурност, който по закон трябвало да бъде внесен не по-късно от края на март, умишлено е укриван, защото съдържа „нелицеприятни за правителството дании, включително такива за прехваленото усвояване на европейските фондове“, както самата Нинова посочи. „Аз съм го чела, за да питам и моля не уволнявайте никой от МС за това. Ще видите, че докладът не е лицеприятен за правителството, освен ако не го променят преди да го покажат“, каза още опозиционният лидер. Борисов отвърна, че правителството не е спирало да дава данни за националната сигурност и че на последното заседание на МС докладът вече е гласуван и скоро ще влезне в Народното събрание. Той каза още, че националната сигурност е въпрос на обща отговорност и усилия и не би трябвало да става инструмент за междупартийни спорове.

Въпросът на Корнелия беше въпрос като за секретарката на премиера, а не за него, анализира впоследствие МВР шефът Румяна Бъчварова. Тя определи доклада като един от добрите. „Никой не е казал, че в държавата няма проблеми. Това е смисълът на доклада да постави проблемите на масата и да ги решим. Мерките в доклада съвпадат с мерките, които вече сме предприели в отделните ресорни министерства“, защити правителството Бъчварова.
„Има задържана група от 30 нелегални бежанци, заловени по-навътре в територията на страната , близо до Приморско“, отчете също така тя. И отбеляза, че в последните няколко дни има леко увеличение на мигрантите, които се опитват да преминат границата. „Съдим не само по тези, които успяваме да заловим, но и по тези, за които подаваме сигнали към турската страна те да предотвратят тези действия", каза МВР шефът и допълни, че много се опитват да преминат границата, но с тези мерки, които имаме договорени с Турция, те не биват допуснати. „Това е показателя за успех на нашата дейност и ролята на партньорството ни с турските служби“. похвали се Бъчварова.
 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.