Парчето „Нищо не ми сторихте“ звучало в града на цветята и през 2016-та

„Претоплена манджа“ спечели фестивала в Сан Ремо

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - неделя, 11-02-2018 - 13:40

Оказа се, че прочутият фестивал на италианската забавна песен в морския курорт Сан Ремо може да бъде спечелен и с „претоплена манджа“ – точно такава според музикалните спецове из Апенините е класираната на първо място в ранните часове днес песен „Нищо не ми сторихте“, изпята в дует от имигранта – албанец Ермал Мета и от стопроцентовия италианец Фабрицио Моро.

Скандалът покрай парчето гръмна след първото му представяне в митичния фестивален театър „Аристон“ във вторник вечерта. Броени минути след като Ермал и Фабрицио го изпяха, социалните мрежи завряха от протести, а двамата изпълнители бяха обвинени в плагиатство. Защото почти идентично парче и като музика, и като текст с име „Тишина“, бе вече звучало на фестивала през 2016-та година, макар и в неговата младежка секция. Съответно както песента, така и нейните изпълнители, бяха дисквалифицирани, а на тяхно място бе поканен да се изяви първият сред неуспелите да стигнат до финала на фестивала – младата надежда на италианската естрада Ренцо Рубино. Да ама дискографската къща на Ермал и Фабрицио оспори решението на организаторите, посочвайки, че в случая не ставало дума за плагиатство, тъй като и на „Тишина“, и на „Нищо не ми сторихте“, авторът бил един и същ – композитора Андреа Фебо. Тоест ставало дума за усъвършенстван и отново лансиран проект – мнение, което противоречи на изискването на фестивала да бъдат представяни само нови, оригинални парчета, но което бе уважено от организаторите. И в четвъртък вечерта двамата низвергнати отново бяха качени на сцената на „Аристон“, където изпълниха, при това блестящо, ангажираната си песен срещу международния тероризъм, достойна за някогашния нашенски фестивал „Ален Мак“. Когато в един часа днес двамата прегърнаха пък златната статуетка на победителите, Ермал посвети успеха на дискографската си къща, а Фабрицио – на своя малък син Либеро.

Иначе на второ място се класира най-често кънтящото в момента по италианските радиа и телевизии парче „Живот във ваканция“ на групата от Болоня „Ло стато сочиале“ или „Социална държава“. Освен с радостната си и запомняща се бързо музика, петимата веселяци от групата спечелиха всички с включването като „денс – фон“ в изявите си на фестивала на пъргавата 83-годишна английска бабичка – танцьорка Пади Джоунс. Третото място зае хубавичката Анализа, която извиси глас в приятната балада „Светът преди теб“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.