Снимка Министерски съвет

Борисов: Елитът на Балканите разбра, че пътят е към ЕС и НАТО

Тихомира Михайлова - петък, 13-04-2018 - 12:47

Звиздич предлага обща авиокомпания на страните от Западните Балкани

 

Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е към ЕС и НАТО. Това коментира премиерът Бойко Борисов след срещата си в МС с Денис Звиздич, председателстващ Съвета на министрите на Босна и Херцеговина. 
 
Той обясни, че двамата са обсъждали Западните Балкани и увери, че се работи активно. В тази връзка засегнали и темата за транспортните коридори и инфраструктурните проекти в региона. По думите му голяма част от лотовете вече са проектирани, финансирането от три европейски банки е осигурено, държавите трябва да положат максимално усилия да довършат трасетата. 
 
Според него трябва максимално бързо да се работи и да се възползваме от енергията и енерцията от последните няколко месеца, докато България председателства Съвета на ЕС. Важно е да дадем реална перспектива на страните от Балканите за присъединяване към Европейския съюз. Не искам да изглеждам като голям оптимист, но само преди година темата за присъединяването на страните от Западните Балканите към Евросъюза изглеждаше като абсолютно невъзможна, каза премиерът. 
 
На свой ред Звиздич благодари, че България е повдигнала темата за Западните Балкани. По думите му страната ни играе голяма и важна роля в евроинтеграцията на страните от региона. Босна и Херцеговина очаква в началото на годината да поличи статут на кандидатит и да започне първите преговори.
 
Договорили се да развиват икономически връзки между двете страни и бизнеса като се организират икономически форуми. В тази връзка Звиздич е предложил една нова идея - регионална  авиокомпания, която да обслужва и свързва столиците на тези държави от Западните Балкани, които нямат свои. По думите му разстоянието между София и Сараево е само 40 мин със самолет, но няма директна линия, а бизнесът среща проблеми. 
 
От своя страна Борисов обясни, че това е една нова идея и 4-5 държави да дотират въпросната компания докато тя се развие. Той е възложил на транспортния министър да провери казуса и да работи по нея. Самият Ивайло Московски пък изтъкна, че първо трябва да се провери дали няма авиокомпания, която оперира в района и евентуално тя да изпълнява тези задължения. 
 
Очаквайте подробности! 
 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.