Архимандрит Автоном със селфи на фона на храм-паметника в град Шипка
фейсбук

Пращат на църковен съд монах, той бяга от манастира

Христо ХРИСТОВ - четвъртък, 13-07-2017 - 17:24

Дългогодишен монах от Шипченския манастир „Рождество Христово“ е напуснал самоволно обителта след като преди това срещу него е образувано дело пред Църковния съд.

В специално разпратено до медиите официално съобщение от старозагорската митрополия, се уточнява че архимандирт Автоном /Нойо Кацаров/ самоволно е напуснал манастира и без да се съобразяува с разпорежданията и решение на епархийския съвет е преминал на територията на друга епархия.

Постъпката му не била съобразена с решението от 9 юли той да бъде освободен от задълженията на му ефимерий и енорийски свещенник до приключване на църковното дело. До тогава му е наложено и временно запрещение да участва в обществени богослужения и тайнства. Със заповед, подписана от секретаря на старозагорската митрополия е спряно месечното „требване“ на монаха от счетоводството.

От профила си във Фейсбук монах Автоном нееднократно е публикувал различни свои и на колегите си монаси в манастира докладни, включително до патриарх Неофит относно личността на наскоро назначения за игумен , архимандрит Богослов. Пак от там Автоном обяви, че на църковен съд е предаден и възрастният монах Онисифор, който преди време ръководеше монашеското братство.

Архимандритът настоява, че на 9 юли официално е поискал да му бъде прекратен трудовият договор по взаимно съгласие, а ако това не се случело същото заявление да се смятало за предизвестие за напускане.

На пръстите на едната ръка се броят монасите в шипченския манастир, част от тях са отстранени от служба, един е от много време настанен в писхиатрично заведение, коментират запознати със ситуацията.Те припомнят, че през м.г. от там беше отстранен и бившият игумен Януарий, отнето му бе правото да служи, но впоследствие временният митрополит Антоний отмени наказанието.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.