Внос - да, но не и на опасни храни

Иван Тропанкев - неделя, 18-06-2017 - 18:33

Няма място за повече търпимост, след поредните разкрития, направени от земеделския министър Румен Порожанов за различния състав на едни и същи храни, предлагани на нашия пазар и в страни от Западна Европа. Този път стана известно за недопустими за техния стандарт заместители в детските храни.

Не се  учудваме, че иначе доста шумните самопровъзгласили се еколози, няма да се развълнуват, нито разбунтуват  от тревожното съобщение на министъра. Нали техните фондации се финансират от пари, част от които идват и от страни-производителки на храни. А и както добре знаем, те се активизират само, ако някой дръзне да насочи поглед към хранилките им и да скърши хатъра им. Време е обаче нашите институции да реагират подобаващо и след проверката би било добре и парламентът да създаде комисия, която не само да разследва, но да допълни или промени законите, уреждащи вноса, контрола и разпространението на тези храни. Досега чуждите хранителни вериги бяха наблюдавани само за нелоялна конкуренция. Но от доста време окриването на опасните съставки се превърна в ежедневие. Може все още да няма статистика до каква степен тези храни влияят на заболеваемостта, но предпазните мерки трябва да бъдат безкомпромисни.

Не за първи път страната ни е третирана като от задния двор на Европа. Очевидно е, че само с политически декларации и голи обещания от страна на западните ни партньори, няма да има промяна. А тя е необходима,  Вижда се вече, че не само ние, но и Европа има нужда от това.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.