Radiological Society of North America

3D отпечатани импланти възвръщат слуха

Агенция Монитор - вторник, 05-12-2017 - 14:19

В средното ухо на всеки човек има три малки свързани кости, известни като слухови осикли, които предават вибрации от тъпанчето на ухото до кохлеята. Когато тези кости са повредени, се стига до състояние, наречено загуба на осикуларна проводимост, водещо до загубата на слух. Сега вече може да се осъществи по-ефективно лечение за това състояние, благодарение на технологията за 3D печат.

Понастоящем, осикуларната загубата на слуха, се лекува чрез хирургично заместване на увредените кости със стоманени и керамични протези, като всяко парче е ръчно изработено за всеки отделен пациент в операционната зала. За съжаление, при хирургичната намеса има, голяма вероятност за неуспех, което се дължи на факта, че протезите не са точно същите като костите, които заместват.

Имайки предвид това, екип от Университета в Мериленд, ръководен от д-р Джефри Д. Хирш, започна да търси възможност за употреба на технологията за 3D печат за създаване на импланти, които да пасват по-точно.
 

 

При лабораторни експерименти изследователите изваждат средната свързваща кост в осикуларната верига от три човешки трупа и получават изображение на тези кости със скенер за компютърна томография. Данните от скенера се използват за създаване на точно копие на костите от смола, като се използва евтин 3D принтер.

След това, четирима хирурзи са били помолени да съчетаят всяка протеза с конкретната осикуларна верига от която е, като всички са успели да го направят правилно. Никой от хирурзите не е знаел предварително коя протеза от коя верига е била.

Сега учените планират да отпечатат имплантите, използвайки биосъвместими материали, като се стремят да ги направят с решетъчна структура, по който стволовите клетки могат да растат, така че протезата постепенно ще бъде заместена от кост.

„Това проучване подчертава основната сила на 3D печатa и способността на технологията много точно да възпроизвежда анатомичните съотношения в пространството до ниво под милиметър”, казва д-р Хирш.

Тагове:  К3D-printing

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.