Грипът подминава Пловдив, инфекции тръшкат деца с 40 градуса температура

Ели Крумова - сряда, 10-01-2018 - 18:30

Грипът засега подминава Пловдив. Нито една лабораторна проба до момента не е дала положителен резултат. В София са били изпратени няколко съмнителни на пациенти, които са били приети в Инфекциозна клиника и в КАРИТ на УМБАЛ „Свети Георги”, но все още не са готови. За сметка на това обаче респираторни и чревни инфекции тръшкат и млади, и стари.

Пред кабинетите на общопрактикуващите лекари и спешните портали се извиват опашки от подсмърчащи и с висока температура деца. Възрастните също чакат часове наред, за да могат да бъдат прегледани. Въпреки увеличаването на болните от респираторни заболявания все още няма данни за обявяване на грипна епидемия, са категорични от РЗИ – Пловдив. Миналата седмица през класните стаи на някои училища в града е минала проверка от ръководствата на школата. Били преброявани децата, които отсъстват, а на здравите хлапета било казано, че грипна ваканция може да бъде обявена само ако ги няма над 30% от учениците в даден клас. „Масово съученици идват на училище болни, за да не изпускат учебен материал. Ако всички си останат вкъщи да се лекуват, класовете ще намалеят и с 50%”, недоволстват обаче учениците, на които много им се иска да бъдат пуснати в грипна ваканция. От РЗИ признават, че има чувствително увеличение на болните в последните десетина дни. Само за последната седмица били регистрирани 80 нови случая на 10 000 души, но и това не е достатъчно за обявяване на грипна епидемия. Респираторните вируси протичат с много висока температура, хрема, кашлица и отпадналост. Ентеровирусите пък причиняват болки в гърлото и корема, както и разстройство. Чревните инфекции се предават ако някой болен кихне в лицето на здрав човек или пък възникват заради лоша лична хигиена. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.