Иво Бистрички, "Говорителка"

В крайните зони на конвенционалната картина

Агенция Монитор - вторник, 07-02-2017 - 16:24

Трима художници – Иво Бистрички, Александър Вълчев и Слав Недев, се събраха, за да покажат част от последните си произведения в столичната галерия „Стубел“ до 25 февруари. Зад изложбата няма специална тема и концепция, няма условности и предварителни уговорки. Всеки един работи в крайните зони на конвенционалната картина, експериментира и изследва и това е свързващото звено между тях.

В картините и на тримата автори ще откриете своеобразен разрез, „дисекция“ на формата, върху която работят - дали това е обект, урбанистичен пейзаж или тяло, те я разгъват, чертаят, дълбаят и запълват. Ползват я като шаблон и като текст, като фон и анатомия; променят гледната точка, провокирайки напрежение и интерес.

„Откривам красотата в семплите неща, тези, които другите пренебрегват. Комбинирам ги, подреждам ги и ги доизмислям. Получавам абстрактни композиции, в които изходният материал е загубил първоначалното си практично предназначение и е придобил нова естетическа функция“, обяснява Вълчев. Малки органи с неясна функция, елементи и механизми за свръзка, големи сърца; думи, текстове, препинателни знаци и части от новини, черти и полуокръжности; спомени, носталгия, черни дупки, парчета щастие и малко любов – това са съставките в композициите на Бистирчки според собственото му описание. Пост-урбанистични визии на Недев пък изпреварват времето и представят действителност, в която по някаква причина хората са изчезнали и само останките от тяхната дейност и подобни на сенки силуети напомнят за оживения градски живот.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.