Проверяват кандидатите за шеф на НЗОК за принадлежност към ДС

Агенция Монитор - четвъртък, 06-07-2017 - 19:30

Кандидатите за управител на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата ДС и РУ на Българската народна армия. Това реши с парламентът, който гласува процедурните правила за издигане и избор на ръководител на здравната каса.

Номинациите ще се правят писмено от парламентарните групи в петдневен срок от приемането на правилата. Към тях трябва да има мотиви с добрата професионална квалификация на номинирания и документ за българско гражданство. Изискванията към кандидатите да управляват касата са да имат образователна степен „магистър“ и минимум три години професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, застраховането или банковото дело.

Бъдещият шеф на фонда трябва също да не е осъждан, както и да няма роднини до четвърта степен включително с членове на Надзорния съвет на НЗОК. Също така не трябва да е едноличен търговец, синдик или управител на търговски дружества, народен представител, министър, кмет или пък да заема ръководна длъжност в политическа партия.

НПО-тата могат да представят становища за предложените кандидати, а медиите да изпращат в здравната комисия въпроси, които да бъдат зададени при изслушването. Здравната комисия изслушва допуснатите претенденти публично, на открито заседание по азбучен ред на собствените им имена.

Кандидатурите ще се гласуват в пленарната зала като за избран се смята този, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако не се стигне до избор, се открива нова процедура.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.