До неотдавна дългът на щатите вече бе под 20 трлн. долара.
СНИМКА IGX.4SQI.NET
В НЮ ЙОРК

Заработи отново часовникът на американския дълг

Агенция Монитор - събота, 02-12-2017 - 10:07

На всяко щатско семейство вече се падат над 172 хил.долара държавен борч

Електронното табло, на което се изписва нивото на държавния дълг на САЩ отново заработи на „Тайм скуер” в нюйоркския квартал Манхатън, съобщи ТАСС.

Преди половин година фирмата Durst Corporation, занимаваща се с недвижими имоти задели за целта 160 хил. долара.

При пускането му светодиодите на таблото изписаха цифрата от 20,546 трлн. долара, показваща нивото на суверенния борч на щатите, като на всяко американско домакинства се падат вече по над 242 хиляди.

Идеята за създаването на информационно табло за постоянно променящия се дълг на САЩ е от 1989 г. на Сеймур Дърст, бащата на днешния управител на Durst Corporation Дъглас Дърст. Преди това той е изпращал картичка на всеки сенатор с поздравления за нова година и с цифрата на дълга. Тогава сумата е била 2,7 трлн. долара, а на всяко домакинство се са падали по 35 хиляди, уточнява The Wall Street Journal.

През 2008 г. държавният борч на САЩ нараства до 10 трилиона и на таблото не останало място за повече цифри. За това се наложило знакът на долара да бъде изпуснат. Сега се задава въпросът дали сегашният часовник на дълга не е трябвало да бъде направен не с 14, а с 15 знака, за да може да изписва и суми по-големи от 99 трилиона.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.