Тираджия на съд за фалшиви сигнали на 112

Ели Крумова - вторник, 01-12-2015 - 11:54

55-годишен шофьор от Пловдив отива на съд, след като бил пипнат да подава лъжливи сигнали до 112 за помощ, злополука или бомби. При обажданията си до националния спешен номер Атанас Христов ползвал картата си за абонат на чешки мобилен оператор.

Едно от обажданията му било на 31 януари 2015г., когато се обадил на 112, за да съобщи за заложена бомба в полицейско управление в Пловдив. „Има заложена бомба в първо районно управление”, заявил Атанас на оператора на 112. На въпрос откъде се обажда и как се казва, пловдивчанинът отговорил: „Военна тайна е”, след което повторил заплахата и затворил. При проверката сигналът му се оказал неверен. Христов работел като международен шофьор и имал сим карти на различни чуждестранни оператори. Той имал вредния навик, когато си пийнел повечко алкохол, да се обажда с неверни сигнали, включително и на 112. Така например на 20 януари т.г., в присъствието на свидетел в дома си в Пловдив, се обадил от чешка сим карта на тел. 112 и подал сигнал за разпространение на наркотици от таксиметров шофьор на една от автогарите в областния център. От полицията проверили и този му сигнал, който също се оказал неверен.

По време на разпитите в досъдебното производство шофьорът не се е признавал за виновен. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи първо заседание по делото.