Пълни кастеки с грозде стоят по пунктовете в Кюстендил, местните предпочитат продукцията от съседите ни.

Кюстендил се юрна на пазар за грозде в Македония

Северина Иванова - вторник, 04-10-2016 - 16:23

Масово кюстендилци купуват грозде от съседна Македония, тъй като цената на родното производство е два пъти по-висока. Репортерска проверка установи, че местните винопроизводители предпочитат да закупят плодове от съседката, тъй като там качеството на продукцията е по-добро, а цената за килограм е 50 ст. „Няма база за сравнение с нашето тук. Захарността е по-голяма, по-ароматно е и наистина е страхотно за вино. Въпросът е, че трудно се минава през граница, тъй като контрола е изключително строг“, коментира 64-годишен кюстендилец. Той посочи, че в областния град Кюстендил, гроздето се предлага срещу цена от 80 ст. и 1 лв., в зависимост от сорта на гроздето.

През тази година са разкрити и няколко пункта, в които се предлагат плодове. Любопитна подробност е, че местните производители се надцакват с цената, като някои от тях предлагат безплатно смилане или превоз.

„Каквото и да ми предложат не е същото като в Македония. Жалко, че все повече търсим да си закупуваме различни продукти от там. Взех едно чувалче от тука и се наложи да сложа сума ти захар. Представете си, че и това е разход“, твърди 39, годишният Петър Драгомиров от Кюстендил.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.